Buda om bostad inte lätt

De som läst i min blogg har läst att jag har köpt en lägenhet. Det känns urbra. Att hyra en bostad är inte lätt när det ser ut så här när man bor i en storstad. Jag vill flytta på landet, till ett litet ställe där det inte kostar så mycket att bo, men var får man tag i jobb? Nu har jag en lägenhet (som egentligen är banken som äger), men jag får bo här, så länge jag betalar. Det jag tänkte skriva om i dag handlar om hur du gör för att köpa en lägenhet. Så här kommer några råd.

Skaffa lån

Ärver man inte jättemycket av en förälder, eller råkar vara rik, så måste man gå till en bank för att få ett lån. Ofta vill banken att du ska ha ett jobb, och att du har en fast, tillsvidare tjänst. Eller så kan man ha en borgenär, det är om någon annan lovar att betala till banken, ifall du själv inte kan det. I mitt fall fick jag en borgenär, det är bra. Man kan vara två också, då är det lättare att få lån också. När du har fått lån, då kan du börja se på lägenheter som du vill bo i.

Kolla in priser där du bor

När man har bestämt sig för var man vill bo, ska man kolla priserna, alltså vad hus eller lägenheter kostar dit du vill flytta. Vad har andra lägenheterna för priser? Vad brukar de kosta? Ibland har banken också lägenheter som de säljer. Kanske du vill flytta in i någon av de lägenheterna? Sedan tar man kontakt med en mäklare och säger att man vill flytta in i området. De känner också till området där du vill bo. De kan ge bra tips utifrån vad du kan betala.

Ge bud om en lägenhet

Sedan ger du ett bud för lägenheten du vill köpa. Se upp för detta, det är svårt att veta hur man ska göra. Det jag har lärt mig om budgivningstips har jag läst på en sajt om sådant. Man kan läsa på internet och det heter helt enkelt budgivningstips.se. Det är jättesvårt att buda. Priset kan bli jättehögt innan du har köpt den lägenhet som du vill ha. Puh! Jag hade en jättebra mäklare som brydde sig om mig och jag fick en lägenhet, som jag har råd att betala. Kolla också du på sajten, om du tänker köpa bostad, det finns många bra tips där!

24 Jun 2017

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?