Har inte råd med en advokat

En barndomsvän till mig hade lite bekymmer med rättvisan ett tag. Han hamnade i dåligt umgänge helt enkelt och gjorde saker som han idag inte skulle ha gjort. Saker och ting händer i våra liv som vi inte alltid kan styra över och även om man är villig att ta sitt straff så ska man alltid ha rätt till ett bra försvar. Och det oavsett hur mycket, eller hur lite pengar man har. Då, när vi båda var yngre och inte så förståndiga, så tänkte jag inte så mycket på sånt där som rättegångar och advokater. Nu när jag har vuxit upp och ser att det finns ungdomar som behöver hjälp så vill jag vara med och visa vägen. Självklart så tycker jag inte att brott är något man ska syssla med, men samtidigt vet jag att många unga känner att de inte har något annat val. 

Hur funkar det då?

Om man är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse så har du rätt att få en offentlig försvarare. Du kan lämna in önskemål om vem det ska bli, men kan inte kräva att den personen tar jobbet. Det är kostnadsfritt och det är staten som betalar arvodena. Är det småbrott så att säga, eller om det handlar om ett civilmål så är det andra saker som gäller. Du kan läsa mer om det på http://www.gratisadvokat.net/ där de tar upp olika scenarion och vad som gäller. 

13 Sep 2018

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?