Hur gjorde man förr, innan det fanns skrivare?

Där stod jag och väntade framför skrivaren medan pappren kom utsusande i en rasande fart. Sida efter sida kom ut, med perfekt utskrift och det var då jag började fundera. Hur gjorde man förr egentligen? Innan det fanns kontorsskrivare på arbetsplatserna, innan man hade en kopiator och innan man hade en dator att jobba med? 

För 50 år sen

Jag frågade farmor när jag kom hem, för jag vet att hon jobbade på kontor som ung, innan det fanns datorer. Hon bara log och berättade att de hade skrivmaskiner på hennes jobb och att man använde karbonpapper för att få flera utskrifter samtidigt. Det fanns kopieringsmaskiner också, men de var dyra och klumpiga och svåra att använda så det gick ofta fortare att skriva på maskin med ett karbonpapper mellan sidorna för att kopiera det man skrev. 

För 500 år sen

Backar man bandet ännu längre till en tid då det inte fanns vare sig kopieringsmaskiner, skrivmaskiner eller kontorsskrivare så var det ännu mer jobb. Då fanns det folk som jobbade med att kopiera texter. De hade en text framför sig, och kopierade det de såg på ett nytt papper. Det var oftast munkar som gjorde detta, och många av dem kunde varken läsa eller skriva och de målade helt enkelt av det de såg. Så var det ett stavfel i originalet, så blev det det även i kopian. Det är allt tur jag lever i den tid jag gör. Det är bara att trycka på en knapp så kommer det ut hur många kopior jag vill... 

11 Dec 2019

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?