Så gör du om du skaffar eget

Har du funderat nån gång på att starta ditt egna företag? Det är inte så krångligt om du bara vet hur du ska göra. Dessutom behöver du inte kunna allt. Som företagare kan du alltid få extra råd och tips av äldre, tidigare egna företagare. De kan ge stöd och tips på vad man kan göra ifall man har kört fast på något sätt i sitt företagande. Det är många regler att ta hänsyn till som momsredovisning, bokföring, skatter och vilka avdrag som du faktiskt får och kan dra av. Här kommer några av dem, hämtade från bloggen www.deklareraenskildfirma.se som ger ekonomitips.

Dessa avdrag kan du göra

Datorn

Du kan numera dra av din dator samma år som den köps. Detta kallas omedelbart avdrag. Skillnaden mot förr är att du då var tvungen att dra av datorn under flera år – men nu räknar man med kortare livslängd och därmed så är detta avdrag möjligt

Kontorsmaterial

Har du köpt pennor, block, skrivare för en kostnad under 21.200 kronor? Då kan du göra ett avdrag samma år som de har köpts in.

Pensionssparande

Du kan dra av för ditt personliga pensionssparande som enskild firma. 35 procent av överskottet under ett år gäller.

Utbildning

Detta gäller fortbildningar och inte grundutbildning. Du kan dra av kostnader som du har haft innan- och under året som du har startat din firma.

Böcker och tidningar

Du kan dra av kostnaden för exempelvis böcker som har en direkt koppling till ditt eget företagsområde. Är du i reklambranschen kan du till exempel litteratur om SEO dras av som en kostnad i ditt egna företag.

31 Aug 2017

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?