Vilket yrke ska man satsa på?

Att välja yrke, det är inte alltid det lättaste. Ofta har man ju ett drömyrke när man är liten, men sedan kommer ju valet av gymnasie och det är inte säkert att man då vet vad man faktiskt vill bli. En del väljer att gå en generell utbildning för att få de poäng som behövs för att plugga vidare senare. En del väljer helt fel och hamnar i ett yrke som de inte alls trivs med. Det är ju ett ganska viktigt val man har och det redan när man är 15-16 år. Dock är det ju så att om man "väljer fel", så går det alltid att byta inriktning senare i livet. Det går alltid att byta inriktning så att säga. Det för att hitta ett bra yrke med rätt sorts arbetskläder och som man trivs med.

Yrkesubildning

När man bli äldre och inser att man kanske vill byta yrke, så finns det alltid möjligheten att gå en så kallad YH-utbildning. Det är en utbildning där man varvar teori med praktik. Ofta så leder en sådan utbildning direkt till jobb efter att man avslutat sina studier. Det eftersom att de utbildningar som erbjuds är alltid efter hur arbetsmarknaden ser ut om man säger. Så finns det behov av en viss yrkesgrupp i samhället så finns det även en YH-utbildning inom det. Så det går att byta karriär, om man känner att man valde fel när man var yngre!

1 Jan 2020

Nabil hette killen som brukade skriva denna blogg. Han gick sista året på gymnasiet och tyckte om att skriva, åka skateboard, lyssna på musik, hänga med kompisar samt smida planer för framtiden. En dröm var att vandra från Skåne till Marocko, varifrån han härstammar, och en annan var att ge ut en självbiografi.

 

Denna blogg skrivs inte längre av Nabil, men den fortsätter att handla om livet i de sena tonåren. Förväntningarna och anspänningarna inför de kommande åren och steget ut i vuxenvärlden är stora. Allt ligger precis för ens fötter och kanske finns det viss oro för att man ska trampa fel. Vad ska man göra efter gymnasiet? Resa? Jobba? Studera? Vart ska man bo? Hur ska man försörja sig? Vem ska man bli?